top of page

O BALONIMA

Istorija balona

250 godina od nastanka prvog balona

ISTORIJA BALONA

Da li ste znali da je prvi balon, kakav danas poznajemo, napravio profesor londonskog univedrziteta Majkl Faradej? Uz pomoć eksperimenata sa vodonikom on otkriva razne mogućnosi gume. Vreće koje je koristio za svoje eksperimente su postajale sve elastičnije i providnije (guma se razvlačila i postojala tanja). Ovako razvučene kese on je punio gasom i gledao kako su se podizale u vazduh.

Nakon ovakvog otkrića jedan od prvih proizvođača gumenih igračaka, Tomas Hankok, osmislio je posebne komplete za igranje pod nazivom “Napravi sam”. Ovakav set se prodavao u kompletu koji su činili špric i tečna guma. Ideja je bila da roditelji sami kod kuće deci naprave igračke.

Tek osamdeset godina nakon ovog otkrića, napravljeni su baloni koji su se punili vodonikom i puštali u vazduh, što je uveseljavalo tadašnju publiku. S obzirom da su 1922. godine shvatili da postoji realan rizik od pucanja balona koji u sebi sadrže vodonik, i da to može imati opasne posledice, balone su počeli puniti gelovima.

Danas, baloni izazivaju prijatno osećanje zadovoljstva i veselja, od najmlađih do najstarijih, i upravo je ovo razlog zbog kojeg su baloni postali obavezni na svim proslavama i svečanostima. Koliko su baloni postali aktuelni govori i činjenica da su oni postali i sastavni deo poklona kada su u pitanju rođendani, devojačke večeri, prosidbe, kao i sve druge prilike kojima želimo da obradujemo sebi drage osobe.

Istorija balona

ZANIMLJIVOSTI O BALONIMA

  1. Baloni su oblika veštačke loptice koje narastaju usled punjenja nekom vrstom gasa, tako da najčešće dostižu obim od 20 – 30cm u prečniku, mada se po potrebi  proizvode baloni manjih i većih dimenzija.

  2. Prvi baloni su pravljeni od osušenih iznutrica životinja, dok se današnji baloni prave od gume, lateksa, folije, i sl.

  3. Balone modernog doba prvi je upotrebio Faradej 1824. godine u svrhu eksperimenata koji su uključivali punjenjem različitih gasova.

  4. Baloni koji su najčesće u upotrebi prave se od lateksa i nisu preterano skupi.

  5. Baloni će se sami izduvati vremenom zato što će gas eventualno izaći kroz zidove balona, dok će baloni od raznih vrsta folija zadržati gas znatno duže.

  6. Modeling balona je nastao uvijanjem dugih balona, od kojih se ovakvim uvijanjem mogu dobiti različiti oblici.

  7. Puštanje balona u vazduh postala je česta atrakcija prilikom dočeka Nove godine, venčanja, ili drugih proslava, mada se mnogi protive ovoj praksi, jer baloni mogu štetiti okolini.

  8. Baloni se sve česće koriste prilikom dečijih igara tako što se pune vodom 🙂

  9. Baloni se najčešće pune vazduhom ili helijumom, ali mogu se puniti i ostalim gasovima poput kiseonika ili vodonika.

  10. Baloni velikih dimenzija mogu se koristiti i u svrhe transporta 🙂

Pogledajte NEKE OD balonA iz naše ponude

bottom of page